Futbol Seçmelerine Katılan Sporcuların Hayal Etme Düzeylerinin İncelenmesi

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10417812

Anahtar Kelimeler:

Futbol, Sporcu, Hayal etme

Özet

Bu çalışmanın amacı; futbol seçmelerine katılan sporcuların hayal etme düzeylerinin incelenmesidir. Çalışmanın Evrenini Batman ilinde Petrolspor altyapı futbol seçmelerine katılan sporcular oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Batman Petrolspor altyapı futbol seçmelerine katılan ve anket formu çalışmasına gönüllü olarak katılım sağlayan 308 sporcu oluşturmaktadır. Futbol seçmelerine katılan sporcuların özelliklerine ilişkin bilgiler “Kişisel Bilgi Formu” ile elde edilmiştir. Futbol seçmelerine katılan sporcuların hayal etme düzeylerini belirlemeye yönelik “Çocuklar İçin Hayal Etme Ölçeği” ile elde edilmiştir. Araştırma da elde edilen verilerin analizinde SPSS Statistic 22.0 paket programı kullanılmıştır. Demografik özelliklere ilişkin frekans ve yüzde analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde; veriler normal dağılım göstermiştir. Hayal gücü düzeylerine bakıldığında, ne kadar süredir futbol oynadığı değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0,05). Eğitim durumu, sporcu durumu, daha önce başka yerde seçmelere katıldınız mı ve yaşanılan yer değişkeninde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p>0.05). Sonuç olarak çalışmaya katılan sporcuların hayal etme düzeyleri orta düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır. Futbol seçmelerine katılan sporcuların bir hareketi/beceriyi yapmadan önce zihinlerinde görselleştirmeler yaparak hareketi/beceriyi hayal ettikleri ve sonrasında hareketi/beceriyi sahada uygulayarak hareketi/beceriyi daha iyi yapabilecekleri düşünülmektedir.

Referanslar

Ağılönü, Ö., (2014). Farklı spor branşlarıyla uğraşan sporcuların hayal etme ve problem çözme becerilerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Muğla.

Bozdağ, B. ve Ergin, M. (2021). Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin imgeleme kullanım düzeylerinin incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 23(1).

Doğaner, S., Akoğlu, H. E. ve Türkeş, M. (2020). Çocuklarda hayal etme algısının sportif etkinlikler açısından incelenmesi. Journal of Global Sport and Education Research, 3(1), 11-21.

Erdoğan, P. D. (2009). Bireysel ve takım sporlarıyla uğraşan sporcuların hayal etme ve kaygı düzeylerinin karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Trabzon Üniversitesi, Sosyal bilimler Enstitüsü, Trabzon

Güvendi, B., (2015). Elit akademi ligi futbolcularında imgeleme ve kaygı ilişkisinin incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Hall, C. R., Munroe-Chandler, K. J., Fishburne, G. J., & Hall, N. D. (2009). The sport imagery questionnaire for children (SIQ-C). Measurement in Physical Education and Exercise Science, 13(2), 93-107.

Kafkas, M. E. (2011). Çocuklar İçin Sporda Hayal Etme Ölçeğinin Türkçeye uyarlanması: Bir geçerlik ve güvenirlik çalışması. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 5(2), 101-109.

Karademir, T., Türkçapar, Ü., Açak, M. ve Eroğlu, H. (2018). Bireysel ve takım sporu ile uğraşan sporcularda hayal etme biçimlerinin incelenmesi. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 20(3), 92-102.

Karasar, N. (2015). Bilimsel araştırma yöntemi. Nobel Akademik Yayıncılık

Kızıldağ, E., (2007). Farklı spor branşındaki sporcuların imgeleme biçimleri. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mersin.

Kızrak, M., Bıçakçı, P. S. ve Basım, H. N. (2017). Öz-liderlik becerilerinde psikolojik sermayenin rolü: kamu çalışanları üzerine görgül bir araştırma. 1. Business and Economics Research Journal, 8(4), 797-813.

McAvinue, L. P. ve Robertson, I. H. (2008). Measuring motor imagery ability: a review. European Journal of Cognitive Psychology, 20(2), 232-251.

Owen, D. W. (2010). Spontaneous and guided imagery in counseling: putting fantasy to work. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal, 4(33).

Süleymanoğulları, M., Tozoğlu, E. ve Dursun, M. (2019). Çocukların sporda hayal etme düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 12(68)

İndir

Yayınlanmış

2023-12-27

Nasıl Atıf Yapılır

Şimşek, B., Aktaş, S., Serik, B., & Kartal, A. (2023). Futbol Seçmelerine Katılan Sporcuların Hayal Etme Düzeylerinin İncelenmesi. Ulusal Kinesyoloji Dergisi, 4(2), 47–53. https://doi.org/10.5281/zenodo.10417812

Sayı

Bölüm

Makaleler

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri

Uyarı: Bu eklenti en az bir istatistik/rapor eklentisinin etkinleştirilmiş olmasını gerektirir. İstatistik eklentileriniz birden fazla metrik sunuyorsa, lütfen site yöneticisinin site ayarları sayfasından ve dergi yöneticisinin ayarlar sayfalarından bir ana metrik seçin.