Yazar Rehberi

Ulusal Kinesyoloji Dergisi, kinesiyolojinin tüm alanlarında Araştırma Makaleleri, İncelemeler ve Mektuplar yayınlamaktadır. Tüm yazılar elektronik ortamda online sistem üzerinden gönderilmelidir. Kısmen veya tamamen başka dergilerde yayınlanmamış orijinal materyallerin yayınlanmasına izin verilir. Yazılar Türkçe olarak kabul edilmektedir. Dergi herhangi bir başvuru ücreti veya sayfa ücreti talep etmemektedir.

Yazarlar, bir makale yayına kabul edildikten sonra telif hakkını Yayıncı'ya devretmelidir. Gönderim sırasında yazar(lar) tarafından imzalı bir Telif Hakkı Formu eklenmelidir. Dergiye gönderilen tüm araştırma makaleleri etik kurul onayına sahip olmalıdır. Çalışmaların bilimsel etiği ve yasal sorumluluğu yazar(lara) aittir. Makale gönderildikten sonra yazar ekleme, çıkarma veya yazar sırasının değiştirilmesi mümkün değildir. Yazarlar bunu yaparsa, gönderileri iptal edilecektir.

Makalelerin değerlendirme ve yayımlanma sürecinin yayın politikamıza uygun olarak devam edebilmesi için tüm yazarların gönderim sürecinde ORCID ID'lerini ibraz etmeleri gerekmektedir. ORCID Kimliğiniz yoksa,  16 haneli ORCID Kimlik numaranızı almak için https://orcid.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Tüm yazılar akran değerlendirmesine tabidir ve akademik mükemmellik standartlarını karşılaması beklenmektedir. Bu dergi de çift-kör bir hakem incelemesi kullanılmaktadır. Editör tarafından onaylanırsa, gönderiler, kimlikleri yazarlar için anonim kalacak olan hakemler tarafından değerlendirilecektir. Ulus Kinesyol Derg’ye gönderilen bir makalenin değerlendirme süresi 1 ile 3 ay arasında değişmektedir.

Yazılar, yazarlara verilen talimatlara uymadığı veya derginin kapsamı dışında olduğu takdirde editör tarafından hakem değerlendirmesi yapılmaksızın reddedilebilir.

Makalenin Hazırlanması 

Çalışma bir Microsoft Word belgesinde hazırlanmalıdır. Yazılar, Times New Roman yazı tipinde 10 punto ile 25 mm boşluk bırakılarak ve iki yana çift satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Bir yazı 12 sayfayı geçmemeli ve tek sütun formatında yazılmalıdır. Metin başlıklar halinde bölümlere ayrılmalıdır: Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç , Teşekkür (Gerekirse), Finansal Kaynak, Çıkar Çatışması  ve Kaynaklar. Makalenin tüm sayfaları, makalenin gözden geçirilmesini ve düzenlenmesini kolaylaştıracak şekilde sıralı olarak numaralandırılmalıdır. 

Aşağıdaki bilgiler dahil edilmelidir: Bildiri başlığı, tam yazar adları ve soyadları, tam kurumsal posta adresleri, e-posta adresleri, Orcid ID'leri, sorumlu yazarın adı ve e-posta adresi ve kısa başlık. Başlık sayfası ayrı bir Word Belgesi olarak gönderilmelidir.

Ana metin Başlık, Özet, Anahtar Sözcükler, Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Tartışma, Kaynaklar, Tablolar ve Şekilleri içermelidir. Ana metin yazar bilgilerini içermemeli ve ayrı bir Word Belgesi olarak sunulmalıdır.

Özet, çalışmanın amacı, kısa yöntemler, sonuçlar, sonuçlar ve pratik uygulamalar ile ilgili cümleler (başlıksız) içermelidir. Özet 150-300 kelime içerir.

Anahtar kelimeler

Lütfen alfabetik sırayla 3-6 anahtar kelime girin.

Giriş

Bu bölüm, araştırmanın amacına götüren araştırmanın hipotezlerinin dikkatli bir şekilde geliştirilmesine odaklanmalıdır.

Gereç ve Yöntem

Bu bölüm, çalışmanın konusunu, protokolünü ve veri analizlerini geniş bir şekilde açıklamalıdır. Bu bölümde yazar(lar) çalışmayı hangi etik kurulun onayladığını belirtmelidir. Yöntemler bölümünde, insan denekler kullanıldığında deneylerin her deneğin anlayışı ve yazılı onayı ile yapıldığına dair bir ifade yer almalıdır. Yazar(lar), çalışmanın Dünya Tabipler Birliği Etik Kurallarına (Helsinki Deklarasyonu) uygun olarak yürütüldüğünü beyan etmelidir. Deney hayvanları kullanıldığında yazar(lar) çalışmanın Avrupa Toplulukları Konseyi Direktifine uygun olarak yapıldığını beyan etmelidir.

Bulgular

Bulgular yorum yapılmadan açıklanmalıdır.

Tartışma ve Sonuç

Bu bölüm, çalışmadan elde edilen yeni ve önemli yönleri vurgulamaktadır. Ayrı bir paragrafta, çalışmanın ana sonuçları önem ve alaka ile verilmelidir.

Teşekkür

Lütfen araştırmaya katkıda bulunan kişilerin veya fon sağlayan kuruluşların isimlerini veriniz.

Çıkar çatışması

Bu araştırma için tüm mali ve maddi desteğin beyanı ve olası çatışmalar Çıkar Çatışması bölümlerinde de açıkça belirtilmelidir. Çıkar Çatışması yoksa, yine de bu ifadeyi ekleyin.

Finansal Kaynak

Finansal kaynak var ise belirtilmelidir.

Kaynaklar

Kaynaklar yazarların soyadlarına göre alfabetik olarak düzenlenmelidir. Metinde atıflar parantez içinde isim ve yıl ile belirtilmelidir (örn. Samarta ve ark., 2005; Hinman, 2000; Arnold & Schmitz, 1998). 

Dergi Makaleleri:

Costill, DL, Dalsky, GP ve Fink, WJ (1978). Kafein alımının metabolizma ve egzersiz performansı üzerindeki etkileri. Med Sci Sports , 10(1), 155–158.

Dergi makalesi, İngilizce olmayan makale:

Arazi, H., Dehlavinejad, N., & Gholizadeh, R. (2016). Kafein takviyesinin güç, tekrarlama sürdürülebilirliği ve acemi vücut geliştiricilerin iş hacmi üzerindeki akut etkisi. Türk J Kinesiol , 2(3), 43-48. (Türkçe: İngilizce özet).

Kitabın:

Dupaul, GJ, Power, TJ, Anastopoulos, AD, & Reid, R. (1998). DEHB derecelendirme ölçeği II: Kontrol listeleri, normlar ve klinik yorumlama . 5. baskı, New York, NY: Guilford.

Belsey, C. (2006). Postyapısalcılık. S. Malpas & P. ​​Wake'de (Eds.), The Routledge, eleştirel teoriye eşlik eder (s. 51–61). Routledge.

Tez:

Özer, Ö. (2001). Kronik sigara içenlerde kas egzersizinin oksijen kinetiğine etkisi . Doktora tezi, Uludağ Üniversitesi, Türkiye. 

Konferans tutanakları:

Yücesoy, M., Erkmen, N., Aktaş, S., Güven, F., & Durmaz, M. (2017). Futbolcularda sürekli ve aralıklı küçük saha maçlarında fizyolojik tepkiler ve teknik aktiviteler . 15. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi , Antalya, Türkiye, 104.

İnternet sayfaları:

Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü. (2018, Temmuz). Anksiyete bozuklukları. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı, Ulusal Sağlık Enstitüleri. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml

Tablolar ve Şekiller

Tablolar hariç tüm çizimler (fotoğraflar, çizimler, grafikler vb.) “Şekil” olarak etiketlenmelidir. Tablo ve şekiller ayrı bir kağıda çift satır aralıklı olarak da yazılmalıdır. Tüm tablo ve şekillerin bir başlığı olmalı ve numaralandırılmalıdır. Paragraflar arasına not edilerek nereye yerleştirileceği gösterilmelidir. Makale en fazla 5 tablo olmalıdır.

Parantezler arasına ölçü birimlerinin standart kısaltmaları eklenmelidir. Sütunları ayırmak için dikey çizgiler kullanılmamalıdır. Gerektiğinde tabloların açıklamaları tablonun alt kısmında dipnotlarda verilmelidir.

Yayın Ücreti

Ulusal Kinesyoloji Dergisi herhangi bir yayın veya başvuru ücreti talep etmemektedir. Tüm makaleleri ücretsiz olarak yayınlar.

İntihal: Ulusal Kinesyoloji Dergisi, gönderilen tüm çalışmalarda intihal denetimini önemsemektedir. Bu nedenle, makale başvurularında intihal raporu talep edilmektedir. Benzerlik oranı en fazla %20 olmalıdır. İntihal raporunun makale başvuru sayfasında ek dosya olarak yüklenmesi gerekmektedir.